POTOKY: Posvätili zrekonštruovaný drevený chrám

26.09.2010 Svidník

Potoky 26. septembra (TASR) - Slávnostná posviacka dreveného chrámu sv. Paraskievy, ktorú vykonal preosvietený vladyka Ján Babjak, gréckokatolícky prešovský arcibiskup a metropolita, uskutočnila sa dnes v obci Potoky ...
Drevené chrámy, zachované najmä na severovýchodnom Slovensku, predstavujú svojské, rustikálne pôsobiace architektúry. Dostali sa aj na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dodnes sa ich zachovalo asi 50, z nich približne 30 patrí k východnému obradu. Maličká obec Potoky, ležiaca v Nízkych Beskydách neďaleko Svidníka, nikdy nemala viac ako 100 obyvateľov. V roku 1773 si miestni veriaci postavili mimo ostatnej zástavby, vo svahu, drevenú cerkvu sv. Paraskievy, ktorá dnes patrí medzi najdôležitejšie drevené sakrálne pamiatky na Slovensku.
\"Veľmi ma teší, že sme prispeli na obnovu jednej z najvzácnejších pamiatok svojho druhu na Slovensku. Kostol budú môcť opäť plnohodnotne využívať veriaci a obdivovať návštevníci, ktorí nepochybne ocenia aj jeho prepojenie s okolitou prírodou, \" uviedla členka Správnej rady Nadácie VÚB a zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky Elena Kohútiková, ktorá nad obnovou kostolíka prevzala patronát. Nadácia VÚB prispela na rekonštrukciu sumou 83.000 eur. Obnovená bola samotná stavba kostola a súčasti areálu postavené z rýchlo degradujúceho materiálu – dreva. V rámci rozsiahlej rekonštrukcie bolo nevyhnutné sanovať základy, staticky zabezpečiť a opraviť poškodené časti drevených konštrukcií. Zásah reštaurátorov si vyžadoval aj krov, aby sa zabránilo zatekaniu do interiéru.
 

Vyberte región